Timo ja Marjo Sarlin asensivat AlpicAir ilmavesilämpöpumpun kotiinsa 1,5 vuotta sitten. Tässä katsaus siitä, miten Sarlinien talossa laite toimi toisena talvena asennuksen jälkeen.
Taustatietoa
Halusimme LVI-WaBeKissa hankkia käyttökokemuksia AlpicAirin ilma-vesilämpöpumpusta ennen varsinaisen myynnin aloitusta. Niinpä pumppu asennettiin pilottikohteeseen marraskuussa 2020. Kohde oli 203 m2 yksitasoinen, vuonna 1980 rakennettu, tiilivuorattu 3-henkisen perheen omakotitalo. Vuoden takaiset ensimmäisen talven kokemukset ja kulutuslaskelmat löytyvät edellisestä jutustamme, johon linkki ohessa: https://lvi-wabek.fi/alpic-air-kayttokokemus/
Sarlinien toisen talvikauden kokemukset 2021-2022
Alpic Air ilma-vesilämpöpumppu on toiminut kodissani nyt 2 talvikautta ja on aika päivittää kuulumiset 1,5 vuoden käyttökokemusten ajalta. Laitteena minulla on Alpic Air 100 WRD3 eli 9,5 kW lämmitysteholtaan oleva malli.
Talvikausi 2021-22 sujui Alpicin kanssa hyvin. Koneen käyttöön ei juurikaan tarvinnut puuttua koko talvena. Ainoat tekemäni toimet olivat ”fast hot water” toiminnan napsauttaminen päälle silloin, kun lämpimän käyttöveden kulutuksen tiesin olevan normaalia suurempaa. Lisäksi hienosäädin lämpökäyrää muutaman kerran talven aikana, kun pakkanen vaihteli ja tuntui, että sisälämpötilaan haluttiin hieman muutosta suuntaan tai toiseen. Kumpikin toimenpide on vaivaton tehdä koneen näyttöpaneelista.
Kovimpien pakkasjaksojen aikana testailin lämpöpumpun lämmöntuotannon kapasiteettia ilman sähkövastusten apua. Käytännössä pelkästään kompressorin voimin kone pystyi pitämään talon lämpötilan normaalina (noin 21 C) -15 C asteen lämpötilaan asti. Sitä kylmemmällä kelillä talon lämpötila alkoi laskemaan ilman koneen sähkövastusten apua tai muuta lämmönlähdettä.
AlpicAirin energiankulutus toisena talvena
Talvikauden 2021-22 kulutuslukemat olivat matalammat kuin talvikaudella 2020-21.
Kone tuotti lämmitykseen energiaa 11256 kWh, mikä on 4,0% vähemmän kuin vuotta aiemmin, lämmintä käyttövettä kulutimme 20% vähemmän kuin vuotta aiemmin eli nyt talven aikana yhteensä 36,9 m3. Lämpimän käyttöveden lämmitykseen kului laskennallisesti energiaa 2575 kWh varaajan lämpöhäviöt huomioiden, jolloin koneen tuottama koko lämpöenergia on 13 831 kWh. Tämä on 7,5% vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona talvikaudella 2020-21. Kone otti tuon lämpöenergian tuottamiseen sähköä 7674 kWh, joka puolestaan on 10,8 % vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona 2020-21.
Kun huomioi kokonaislämpöenergian tuoton ja kokonaissähkönkulutuksen, niin kone tuotti lämpöä kertoimella 1,80 ottamaansa sähköenergiaan verrattuna, vastaavan luvun oltua 1,74 edellisenä talvikautena. Näin hyötysuhde vain parani koneen vanhetessa. Hyötysuhteen paranemiseen on vaikuttanut todennäköisesti käyttöveden kulutuksen pienenemisen lisäksi tekemäni testijaksot ilman sähkövastusten apua.
Yhteenveto
Kahden talven omakohtaiset kokemukset koneesta ovat varmistaneet osaltaan käsitystä siitä, että Alpic Air on laadukas ja luotettava ilma-vesilämpöpumppu.
Olemme myyneet tuotetta nyt 7 kk ajan ja tänä aikana useita lämpöpumppuja on otettu käyttöön asiakkaidemme toimesta. Tyypillisin kysymys käyttöönottovaiheessa on ollut ”HP-water switch” hälytyksen ilmaantuminen näytölle. Kyseinen hälytys tulee siitä, kun veden kierto koneen läpi ei ole riittävä. Tällöin tyypillinen ongelma on ilma koneen sisällä tai lämmitysverkostossa tai esim. patteriventtiilien/lattialämmityspiirien kiinni oleminen. Kun tämä on ratkaistu, on lämpöpumppu lähtenyt iloisesti toimimaan kaikissa kohteissa.
Olen siis voinut nukkua rauhassa ja lämpimässä yöni kotonani Alpic Airin hoitaessa lämmityksen talossani ja voin nillä kokemuksilla luottavaisin mielin myydä sitä kaikille ilma-vesilämpöpumppua tarvitseville!
Lämmitysterveisin, Timo