Vanhan öljylämmityksen korvaaminen AlpicAirin ilma-vesilämpöpumpulla toi 50 % lämmityskustannusten säästön kangasalalaiselle perheelle!

Lue Timo ja Marjo Sarlinin kokemukset pilottikohteemme asennuksesta, vuoden mittaisesta käytöstä sekä AlpicAirin tuomista säästöistä!


Pilottiprojektin taustat

Halusimme LVI-WaBeKissa hankkia käyttökokemuksia AlpicAirin ilma-vesilämpöpumpusta ennen varsinaisen myynnin aloitusta. Pilottikohteesta haluttiin kokemuksia vuoden ajalta, jotta varmistuttiin että laitteisto on kaikin puolin toimiva ja hyvä kaikkina vuodenaikoina.

Nyt AlpicAirin ilma-vesilämpöpumppu on jo valtakunnallisessa myynnissä, ja ensimmäinen asiakasasennuskin on tehty viikko sitten Jyväskylän suunnalla! Näistä kokemuksista kerromme lisää myöhemmin.


Pilottikohteen pannuhuoneremontti, marraskuu 2020

Pilottikohteenamme oli 203 m2 yksitasoinen, vuonna 1980 rakennettu, tiilivuorattu omakotitalo Kangasalla. 3-henkisen perheen koti lämpeni öljyllä, jonka vuosikulutus oli noin 2000-2300 litraa.

Vanha öljylämmitys ja puukattila vaihdettiin Suomen ensimmäiseen AlpicAir -ilma-vesilämpöpumppuun. Käyttöön otettiin tehokkain malli, jonka nimellisteho lämmityksessä on 9.5 kW (käytännössä näillä leveysasteilla 8 kW) ja energiatehokkuus patterilämmityskohteissa A++ ja lattialämmityskohteissa A+++.

-Sisäyksikössä on lämpimälle käyttövedelle 185 litran varaaja.
-Laitteessa 2 x 3 kW sähkövastukset lämmityspiirissä, ja käyttövedelle oma 3 kW sähkövastus.
-Sisäyksikkö on 400V 3-vaihevirtaan kytkettävä malli ja ulkoyksikkö 230V yksivaihevirtaan kytkettävä malli (sisäyksikköä on saatavissa myös ysivaiheisena mallina ja myös ilman käyttövesivaraajaa).

Lämpöpumpun lisäksi järjestelmään asennettiin saneerauksessa Onepipe 100 l puskurivaraaja, joka kytketttiin ns. neliputkikytkennällä lämpöpumppuun ja lämmityspiiriin asennettiin Grundfos Comfort kiertovesipumppu. Lisäksi järjestelmän seurantaa varten asennettiin sähkömittari lämpöpumpun ottaman sähköenergian mittaamiseen sekä Apator Invonic H -energiamittari lämmityspiiriin sekä Apatorin Ultrimis ultraäänitoiminen vesimittari mittaamaan lämpimän käyttöveden kulutusta.  


Säästöä yli ennakko-odotusten!

Verrattuna öljylämmityksen kustannuksiin, lämpöpumppu säästää Timon ja Marjon perheellä lämmityskustannuksia 1100 euroa/vuosi. Tämä jopa 50% säästö lämmityskuluissa on ylittänyt perheen ennakko-odotukset!

Tässä vielä vuoden kulutuksia & laskelmia:

Talon lämmittämiseen ja lämpimän käyttöveden tuotantoon on uudella AlpicAirin lämpöpumpulla kulunut sähköä 10850 kWh vuodessa. Mikäli tämän muuttaa rahaksi nykyisillä sähkösopimuksilla (energia ja siirto yhteensä 10,7 c/kWh), tarkoittaa se 1161 euroa vuodessa.

Talon lämmittämiseen on kulunut energiamittarilukeman perusteella energiaa 13666 kWh. Lisäksi 72 m3:n lämpimän käyttöveden lämmittämiseen on laskennallisesti kulunut 4020 kWh, ja varaajan lämpöhäviöihin arvioituna 1000 kWh/a eli energiaa lämpöpumppu on tuottanut yhteensä 18 686 kWh. Tällöin lämpöpumppu tuottaa kertoimella 1,72 energiaa sähköstä lämpöön koko vuoden ajanjaksolla mitattuna.  

Verrattuna öljylämmityksen kustannuksiin (laskennallisena kulutuksena 2000 l/öljyä/vuosi, tämänhetkinen öljynhinta 1,14 €/l), lämpöpumppu säästää lämmityskustannuksia 1100 €/vuosi. Tämä puolittaa lämmityskustannukset, mikä on ylittänyt ennakko-odotukset positiivisesti!


Mobiilisovellus tuo AlpicAirin ilma-vesilämpöpumpun tiedot ja perusohjaukset helposti käden ulottuville. Vuoden mittaisella käyttökokemuksella Timo Sarlin voi luottavaisin mielin myydä AlpicAirin ilma-vesilämpöpumppua LVI-WaBeKin asiakkaille.

Kokemukset asennuksesta ja käytöstä

Asennusvaiheessa oli paljon selvitettävää, koska pilottikohteena kaikki ohjeistus oli vielä englanninkielistä, ja kyseistä lämpöpumppua asennettiin ensimmäistä kertaa. Ohjeiden ja asennuksen yksityiskohtien selvittämisessä saatiinkin arvokasta kokemusta suomenkielisten ohjeistusten tekemiselle tulevia ilma-vesilämpöpumppujen asennuksia ja käyttöä varten. Selvittelyjen jälkeen asennukset sujuivat hyvin, ja kone lähti heti alkuasetukset tehtyämme toimimaan sekä lämmityksen että lämpimän käyttöveden osalta.

Sopivan lämpötilan saavuttamiseksi sisälle on lämpökäyrän asetusarvoja jouduttu hakemaan matkan varrella, mutta selkeästä käyttöjärjestelmästä kyseisten asetusten muuttaminen käy helposti asukkaalta itseltään. Kone ohjaa sitten itsenäisesti patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa ulkolämpötilan muutosten mukaisesti.

Kompressorin ja kylmälaitteiston teho riittää tuottamaan lämmintä aina -25 asteen pakkasille asti. Mikäli haluttua lämmitystehoa ei kovilla pakkasilla pystytä tuottamaan, kone kytkee automaattisesti sähkövastukset päälle tuomaan tarvittavaa lisälämmitystehoa. Lisäksi AlpicAirin käyttöjärjestelmän kautta voidaan ohjata rinnakkaista lämmitysmuotoa, esimerkiksi jos saneerauskohteeseen halutaan jättää vanha lämmitysjärjestelmä rinnalle toimimaan.

Lämpimän käyttöveden tuotto on riittänyt 3 hengen taloudessa hyvin. Toki varaajan kapasiteetti (185 l) on rajallinen esimerkiksi vieraiden kyläillessä, ja tällöin lämpimän käyttöveden tehostettu tuotanto (fast hot water -toiminto) on tarpeellinen, kuten myös varaajan lämpötilan nostaminen perusasetuksen 65 C-asteen lämpötilasta ylöspäin.  Mikäli perheessä on esimerkiksi 5-6 henkeä, niin lisävaraajaa lämpimälle käyttövedelle kannattaa harkita.

Puskurivaraajan koosta Timo on käynyt keskusteluja suunnittelijoiden kanssa. Yleensä saneerauskohteisiin suunnitellaan 100 l puskurivaraajaa, mutta Timo suosittelisi patterilämmityksellisiin saneerauskohteisiin suurempaa, esim. 200 l puskurivaraajaa. Tähän suositukseen Timo päätyi mm. seuraavan käytännön esimerkin pohjalta: kun useampi ihminen käy peräjälkeen suihkussa, lämpöpumppu tekee lämmintä käyttövettä koko ajan ja lämmityspuolen vedenlämmitys on stopissa. Kovilla pakkasilla kaikkien perheenjäsenten käydessä peräjälkeen suihkussa, tippuu lämmitysverkon lämpötila jopa 15 C ja tämän tiputuksen tuntee sisällä hetkellisenä viileytenä. Jotta lämpötila pysyisi tasaisempana, niin Timo olisi näillä tiedoilla asentanut itselleen 200 l puskurivaraajan 100 l sijaan maksimoimaan asumismukavuutta kovilla pakkaskeleillä.   


Yhteenveto

Vuoden käyttökokemus AlpicAirin ilma-vesilämpöpumpusta on ylittänyt Timon ja Marjon ennakko-odotukset positiivisesti. 50% pienentyneet lämmityskustannukset tuovat merkittävän vuotuisen säästön aiempaan verrattuna!